Життя – це найцінніше, що має кожна людина. А вміння безпечно себе поводити в різних життєвих обставинах – це одна з найголовніших його складових. Саме тому з 14 по 18 жовтня в ліцеї №2 ім. Л.Х. Дарбіняна проводився Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності. На сьогоднішній день – це надзвичайно важливе питання, яким переймаються не лише батьки, а й освітній заклад. У рамках тижня були заплановані тематичні дні: «Безпека у повсякденному житті», «Добрий і злий вогонь», «Правила дорожнього руху», «Здоров’я – запорука успіху», «Обережно: небезпека!».
Згідно з тематикою педагогічним колективом було проведено велику кількість заходів: ранкові зустрічі, години спілкування, вікторини, руханки, тренінги, екскурсію до пожежної частини, відверті розмови, лекції, рольові ігри, створення колажів, пізнавально-розважальні години, зустріч з представниками поліції, фотоквест, рольові ігри та години безпеки. Завершився тиждень квестом « Знавець безпеки», який допоміг перевірити знання та практичні дії учнів.
Кожен з цих заходів мав на меті:

  • підвищити ефективність освітньої роботи з дітьми з питань особистої безпеки та захисту життя;
  • формувати у дітей безпечний стиль поведінки в екстремальних ситуаціях;
  • повторити правила користування телефонами екстрених служб безпеки (101, 102, 103, 104);
  • продовжувати знайомити дітей з правилами дорожнього руху, поведінки на вулиці, у транспорті, вдома;
  • закріпити правила безпеки з вибухонебезпечними предметами;
  • продовжити знайомити учнів з правилами протипожежної безпеки та поведінкою під час пожеж;
  • формувати в учнів основи здорового способу життя;
  • закріпити знання учасників освітнього процесу з правил поведінки з незнайомими людьми.
    Всі заходи, які були заплановані протягом тижня, не лише вчасно проведені, а й максимально збагатили багаж знань учнів, адже подавалися у цікавій невимушеній формі. Воєнний стан у державі вимагає не залякувати дітей, а, користуючись їх природною допитливістю, навчити правил поведінки, не забороняти або приховувати небезпечні предмети і речі, а в ґрунтовній, цікавій, пояснювальній роботі вчити правильно користуватися ними. Вчителі спрямовують свою роботу на формування свідомої обачності в учнів, навичок орієнтування та швидкого реагування на надзвичайні ситуації.
    Адже це і є найдієвішими кроками до захисту дітей від будь-якої небезпеки.