Робота медіатеки Коростишівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – ліцей інформаційних технологій» імені Л.Х. Дарбіняна Житомирської області з 01 по 31  жовтня 2019 року була спрямована на виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 12.08.2014 року № 931 «Про проведення щорічного Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек».

Цьогорічний Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек відбувся під гаслом «Бібліотека Нової української школи – простір для освітніх можливостей кожного учня».

Під впливом процесів глобальної інформатизації змінюються мета і завдання нової загальноосвітньої школи, вони стають більше особистісно-орієнтованими, спрямованими на формування та розвиток здібностей учнів і вчителів щодо опрацювання освітньої інформації. Одним із завдань шкільної бібліотеки в процесі її інформатизації та інтеграціїї до інформаційного простору є формування інформаційної культури особистості учня. Сьогодні обсяг інформації стрімко зростає; саме тому головним для сучасного учня є вміння орієнтуватися в розмаїтті інформаційних ресурсів, критично їх оцінювати й виокремлювати потрібне. Інформаційна культура, за визначенням Ю. Інякина та В. Горського, — «складова частина загальнолюдської культури, яка є сукупністю сталих навиків і постійного ефективного застосування інформаційних технологій у професійній діяльності та повсякденній практиці». Одним із завдань шкільної медіатеки  є створення умов для надання доступу до інформації і формування інформаційної культури особистості учня, зокрема в застосуванні нових соціально-комунікаційних та інформаційно-комунікаційних технологій.

Нині в усьому світі використання інформаційних технологій у бібліотечному обслуговуванні є пріоритетним, а шкільна медіатека є центрами інформації.

Так як шкільна медiатека,  як обов’язковий структурний підрозділ НУШ, є важливим складником сучасного освітнього середовища, головною метою її діяльності є забезпечення якісного бібліотечно-інформаційного обслуговування учасників освітнього процесу та надання допомоги педагогам у всебічному розвитку особистості з глибоко усвідомленою громадською і соціальною позицією, системою наукових знань відповідно до інтересів Української держави.

В умовах місячника медiaтека стала центром дослідження, відкриття, творчості та інноваційної педагогіки.

Протягом місячника у медіатеці Коростишівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – ліцей інформаційних технологій» імені Л.Х. Дарбіняна Житомирської області проходила акція «Шкільна бібліотека – нова домівка для твоєї книги». Бібліотеці подаровано серію книг про ведмедика Падінгтона, історії про його дивовижні пригоди із задоволенням читають діти нашої школи; «Пригоди рибки Моллі» Н. Чубач, неймовірні казки «Рожева корова».

Просуваючи книгу і читання бібліотекарі шкільної медіатеки в рамках шкільного місячника провели смайл-опитування «Чи є майбутнє у книжок та бібліотек?», відбувся читацький марафон «Читаємо без зупинки», творчий конкурс малюнків «Бібліотека очима дітей» та фотоконкурс «Я і моя улюблена книга». Основна мета заходів: навчити школярів берегти і любити книгу, розвивати читацькі інтереси.

В медіатеці пройшла слайд – бесіда: «Перш ніж книжечку читати, правила потрібно знати». Молодших відвідувачів познайомили, а старшим – нагадали про правила поводження в шкільній бібліотеці та правила користування книгою.

З метою активного залучення відвідувачів бібліотеки до читання, протягом місячника ( 09.10.2019) проведено подорож «Казковий світ бібліотек» (віртуальна екскурсія в кращі бібліотеки світу), які були спрямовані на поглиблення знань учнів про бібліотеку, види бібліотек, про книгу, ознайомлення з правилами користування і гігієною читання; йшла мова про надзвичайні та найкрасивіші бібліотеки світу.

Кожен охочий зміг спробувати себе у ролі бібліотекаря під час дублер – шоу «Бібліотекар на час».  Юні дублери дізнавалися про деякі секрети професії,  по-справжньому реєстрували та обслуговували читачів, проводили бесіди біля книжкових виставок, надавали поради “що прочитати”.

Всього ж в  дублер-шоу взяло участь 14 юних читачів: це 2 учня 2 класу, 7 – 3 класу; 4 – 4 класу, 1 – 5 класу. Лише один учень  5 класу спробував провести частину бібліотечного уроку, на якій учням потрібно було пригадати правила поводження з книгою та у  читальному залі.

Протягом дня  бібліотворчості «Читаємо, малюємо, граємо!» учні брали участь у літературній вікторині, розгадували ребуси, малювали малюнки, ділилися враженнями про улюблені книжки, найактивніші учасники заходів отримали диплом.

В рамках місячника проходив конкурс читців «Суперчитач шкільної бібліотеки», екскурсія до медіа теки в рамках тижня початкової школи «Подорож до Казковії», нон-стоп «Пізнаємо світ через енциклопедії», мультивікторина «Казка збирає друзів», читацький паркан та ін.

В сучасному динамічному середовищі стає все важче зацікавити дитину читанням, однак роль книжки у процесі становлення підростаючої особистості залишається незамінною. Світ швидко змінюється, стає більш віртуально-мультимедійним, тому і техніки промоції читання повинні змінюватися та відповідати сучасним запитам.
Запропонований перелік різних за формою і змістом заходів можуть бути використані для популяризації читання серед дітей та підлітків. Такі заходи можуть стати тими малими кроками, які потрібні для досягнення великих змін.              

Місячник закінчився, а теплі враження від нього залишилися, щоб зігрівати серця дітей добрим, мудрим словом  і любов’ю до книг, бажанням їх читати. Віриться, що у школярів сформувався стійкий інтерес до книг, до читання.