Куди сьогодні: у Лувр чи до Білого дому? до Музею скла  у Львові чи до Дубенського замку?

       18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято.

   Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.

   Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо – виховну роботу.

   Музеї – духовні скарбниці, що зберігають безцінні пам’ятки історії, культури та мистецтв, служать суспільству та його розвиткові. Тому головним у музеї є відвідувач.

   Інтернет в умовах карантину – це майже телепорт. Сьогодні не виходячи з дому, можна потрапити до музею, відвідати виставку або подивитися виставу.  

   Введений карантин вніс свої корективи в життя багатьох. Особливо складно усидіти на місці тим, хто веде активний спосіб життя і звик щодня пізнавати щось нове.

   Що ж робити, якщо ви полюбляєте подорожувати й карантин для вас – справжня мука? Чим себе зайняти в умовах ізоляції?  Шкільна бібліотека підготували добірку віртуальних екскурсій, які допоможуть скрасити вимушене дозвілля у чотирьох стінах.

Найцікавіші музеї світу, які можна відвідати онлайн

Музеї Франції

Лувр

   Паризький Лувр є одним з найбільших музеїв світу. Також його вважають найбільш відвідуваним художнім музеєм. У 2018 році кількість відвідувачів Лувру перевищила 10 млн осіб. Сьогодні ж Лувр, як й інші музеї світу, зачинено через пандемію коронавірусу. Тож єдина можливість зараз подивитися експонати — влаштувати собі онлайн-екскурсію (https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne )  музеєм.

   Тури на цьому сайті нагадують комп’ютерну 3D-гру: ви бачите все від першої особи, можете наближатися до картин і читати інформацію про той чи інший експонат. На жаль, у тривимірному варіанті оглянути можна не все: поки що в режимі 3D-екскурсії доступні лише кілька залів і каплиця.

Музеї Італії

Галерея Уффіці, Флоренція

   Щоби познайомитися з колекцією таких майстрів Відродження, як Мікеланджело, Леонардо да Вінчі, Рафаель, Ботічеллі, не обов’язково все кидати й прямувати в самий центр Флоренції. Достатньо зайти в інтернет і насолодитися віртуальним туром цим італійським музеєм. Екскурсія обіцяє бути приємною завдяки зручній системі навігації, до того ж майже всі світові шедеври представлені у онлайн-форматі. До кожного експонату є інформація.

   Віртуальна колекція: https://artsandculture.google.com/partner/uffizi-gallery

Музеї Нідерландів

Музей Ван Гога, Амстердам

   Зрозуміло, чиї роботи виставлені в цій галереї. Звісно, подивитись є на що – тим паче, що панорама доволі гарна. Проте описи до експонатів не надто розлогі, відтак вважається, що онлайн-версія розрахована більше на тих, хто вже знайомий із творчістю маестро. Але навіть якщо ви завітали на екскурсію з цікавості – розчаровані не будете.
   Віртуальна колекція: https://artsandculture.google.com/partner/van-gogh-museum

Музеї США

  Сполучені Штати чомусь не заведено вважати країною картинних галерей. Менше з тим, тут знаходяться найвідоміші музеї світу, які відкриють для вас багато нового у світі мистецтва. Сучасні технології дозволяють проводити віртуальні екскурсії до музеїв США із будь-якої точки земної кулі.

Музей Метрополітен, Нью-Йорк

   Це один із найбільших музеїв світу, а також третій за відвідуваністю. Музей заснували наприкінці XIX століття бізнесмени, які дуже захоплювалися образною творчістю. Музей величезний, тому і знайомство з його онлайн-версією займе трохи часу — у віртуальній колекції місяться близько 400 тисяч робіт! Колекція музею надто прийдеться до смаку тим, хто любить імпресіоністів і постімпресіоністів – тут ви можете побачити роботи Вінсента ван Гога, Джексона Поллока та Джотто ді Бондоне. Поза тим, музей оприлюднив понад 500 книжок із мистецтва, скористатися якими може будь-хто.

   Віртуальна колекція: https://artsandculture.google.com/partner/the-metropolitan-museum-of-art

Білий дім, Вашингтон

   Гадаєте, треба бути великою шишкою, щоб побувати в резиденції американських президентів? Зовсім не обов’язково. Здійснюючи віртуальні екскурсії музеями світу, не пройдіть повз Білого дому. Починаючи з 2010 року, можна зазирнути до «овального кабінету», ситуаційної кімнати (оперативний штаб) і побачити багато цікавого з життя та історії американської верхівки влади.

   Віртуальна колекція: https://artsandculture.google.com/partner/the-white-house

Кращі 3Д тури по Україні

   Тут можна ознайомитися з визначними пам’ятками Києва і Чернівців, а також побувати в Одеській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Черкаській та Вінницькій областях.

   Тури створені професійними фотографами, в арсеналі яких новітнє обладнання, надпотужні об’єктиви та швидкісні квадрокоптери.

   Віртуальний тур: https://discover.net.ua/virtual-tours

Віртуальна екскурсія Дубенським замком.​

   Замок у місті Дубно був зведений князем Костянтином Івановичем Острозьким в 1942 році. Укріплене місто забезпечувало військовий захист краю.

   Він вибрав Дубенський замок для зберігання трофеїв, які отримав у боях з супротивниками. Це – коштовності, зброя, захисне озброєння та предмети побуту.

   Віртуальна екскурсія: http://incognita.day.kyiv.ua/exposition

   Україна славиться своїми музеями під відкритим небом. Відвідати їх в умовах карантину зараз можна не виходячи з дому. Потрібно лише перейти за посиланням  https://museums.authenticukraine.com.ua/ua/